menu

Internationaliseren

De wereld om je heen is steeds internationaler. Er wordt steeds meer Engels gesproken en daarom kun je er op Pieter Groen ook voor kiezen om je lessen in het Engels te volgen. Tweetalig onderwijs of tto noemen we dat. We kijken daarbij ook naar je toekomst, want op steeds meer vervolgopleidingen op mbo, hbo en universitair niveau wordt Engels gesproken of wordt Engelstalig studiemateriaal gebruikt. Ook in het bedrijfsleven (en op vakantie) is het steeds normaler om in het Engels met je collega’s te praten. Het is voor jou dus heel erg handig als je goed Engels hebt geleerd op je middelbare school, want je hebt er je leven lang plezier van.

Video afspelen

Why?

Als je kiest voor tto dan is dat om drie redenen:

  1. Je leert heel goed Engels, dat noemen we professionalisering
  2. Je leert heel veel over andere landen en culturen, dat heet Internationalisering
  3. Je leert heel veel over jezelf en anderen, dat is Persoonlijke ontwikkeling

Kies jij voor tto dan krijg je  meer dan 67% (havo en vwo) van je lessen in het Engels. Tijdens de vakken wordt uitsluitend Engels gesproken en al het lesmateriaal, de (profiel)werkstukken en de toetsen zijn in het Engels. In het begin zal dat zeker wennen zijn en kan het zijn dat je het moeilijk vindt en wat meer tijd kwijt bent aan je schoolwerk, maar dat went snel en natuurlijk word je daarbij geholpen.

Tto is voor iedereen. Je kunt tto volgen op havo- en vwo-niveau. Het is handig als je al Engels hebt gehad op je basisschool en je al veel met de Engelse taal in contact komt door bijvoorbeeld YouTube of series, maar je hoeft er nog niet goed in te zijn. Dat leren wij je! 

Informatieavond Tweetalig onderwijs

Ga jij voor tweetalig onderwijs? Daarvoor organiseren wij een speciale TTO informatieavond waarin je ouders informatie krijgen en jij proeflesjes kunt volgen. Zo ervaar je hoe het is om in het Engels les te hebben.
Meer informatie hierover vind je hier.

De lessen

Je krijgt ongeveer 67% van je lessen in het Engels. Dat betekent dat tijdens de lessen uitsluitend Engels wordt gesproken. Al het lesmateriaal, de werkstukken en toetsen zijn ook in het Engels. Dit betekent natuurlijk niet dat jij al heel erg goed in Engels moet zijn, want dat leer je in korte tijd bij ons op school.

Naast dat de lessen in het Engels zijn, is de inhoud van de lessen ook anders. In het begin ga je bijvoorbeeld iets langzamer dan de leerlingen die geen tto volgen, maar dat heb je echt heel snel ingehaald. Sterker nog: jij kunt na het eerste jaar al zo goed Engels dat het vergelijkbaar is met het Engels van een leerling uit de reguliere klassen aan het eind van hun tweede jaar.

Geschikt!

Zo welke vinkjes kan jij allemaal zetten?  Je komt echt al veel meer in aanraking met de Engelse taal dan dat je denkt; films, YouTube, social media, op vakantie… Kortom, er zijn eigenlijk geen harde eisen en wij zijn er alvast van overtuigd: ook jij kan het!

Op school praten leerlingen zelfs na verloop van tijd in de pauzes in het Engels tegen elkaar. En natuurlijk gaat dat niet gelijk vanzelf, maar fouten maken mag. Of eigenlijk fouten maken moet. Want van fouten leer je veel meer dan door het helemaal niet te doen. We beoordelen jouw Engels dus echt niet alleen op jouw uitspraak en de spelling op papier, maar juist ook op jouw durf om het gewoon te doen.

Wil je graag nog even ervaren of het echt iets voor jou is? Of hebben je ouders nog vragen? We hebben een speciale tto avond waarin we je ouders er alles over vertellen en zij vragen kunnen stellen. Ook zijn er die avond proeflesjes waar je zelf kunt meemaken hoe het is om in het Engels les te krijgen.  Meer informatie vind je hier

Veelgestelde vragen

In ieder schooljaar staat een samenwerking met het buitenland op het programma. Dat kan een reis zijn, maar ook digitaal doen we samenwerkingen. Tijdens het eerste jaar word je veel geholpen om het Engels je eigen te maken. Dat doen leraren door je veel uitleg te geven over hoe je het Engels en het vak moet leren.

In het tto heb je bijna dezelfde vakken als de Nederlandstalige leerlingen. Omdat het belangrijk is dat je jezelf op een spontane manier moet leren uitdrukken, krijg je ook het vak drama. Daar leer je hoe je goed overkomt in het Engels, zodat je niet te onderscheiden bent van een echte Engelse. Een heel aantal vakken worden gegeven door native speakers, dat zijn mensen die geboren en getogen zijn in een Engelstalig land. En daar word je Engels heel goed van.

In de onderbouw wordt ieder vak dat in Engels gegeven kan worden, in het Engels gegeven. In de bovenbouw werk je gericht naar een eindniveau. Natuurlijk kan je op het eindexamen Engels heel goed scoren, maar je krijgt bij zowel havo als vwo een passend examen zoals ERK, CAE of IB.

In de bovenbouw worden niet meer alle vakken in het Engels gegeven omdat je in het Nederlands eindexamen moet doen van de regering in Nederland. De vakken die niet bij het schriftelijke eindexamen horen, zijn nog in het Engels. Daarmee zorg je ervoor dat je wel nog veel Engels gebruikt en nog steeds beter wordt.

 

Buitenland

Naast de lessen maak je natuurlijk ook kennis met Engels in de praktijk. Je gaat jaarlijks op een uitwisseling of maakt een buitenlandreis. En je doet projecten samen met leerlingen uit andere landen. Als reizen niet mogelijk is, ga je digitaal aan de slag met leerlingen uit andere landen. Ook dan leer je door bijvoorbeeld presentaties en videobellen hoe leerlingen in andere landen leven en naar school gaan. Je kan bij ons op school dus kennismaken met verschillende landen om een echte wereldburger te worden. Hieronder een selectie;

Sinds een paar jaar werken we samen met een school in Kamiyama, Japan. De leerlingen van de school daar en onze school doen een uitwisseling. Wij gaan dus met een aantal leerlingen naar Japan en zij komen met een aantal leerlingen naar Nederland.

Tijdens deze reis leer je omgaan met een geheel andere cultuur waar het bijvoorbeeld heel gebruikelijk is om met stokjes en in kleermakerszit te eten.

In Abbotsford, Canada zitten een aantal scholen waar we mee samenwerken. Zo werken we digitaal met ze samen in projecten, wisselen docenten ook onderwijshandigheidjes met elkaar uit en zijn er ook al leerlingen op stage geweest in Canada.

Iets dichterbij maar ook heel gaaf is Duitsland. Met een school in Osterhauderfehn hebben we een samenwerking. Je gaat eerst in digitale vorm met de leerlingen daar kennismaken en in het derde jaar vindt er een uitwisseling plaats.

In jaar vier ga je op werkweek in Europa. Zo kun je kiezen uit Hamburg in Duitsland, St. Malo in Frankrijk en Edinburgh in Schotland. Maar we wisselen ook weleens dus het kan zo maar zijn dat er een nieuw land toegevoegd is als jij in de vierde zit. Een bestemming is echt al jaren een begrip op Pieter Groen: survivallen in de Ardennen in België. Als je oud-leerlingen kent, kunnen ze je vast veel vertellen over deze werkweken.

Naast de werkweken en de speciale samenwerkingen met Japan, Canada en Duitsland kun je ook vaak nog op reis met bepaalde vakken. Zo kun je met natuurkunde in 6 vwo naar Cern in Zwitserland en met Frans in jaar vier naar Lille.

Meer weten?

Kom naar één van onze kennismakingsdagen!

Abio

Natuurlijk houden de leerlingen en docenten van Pieter Groen ook van een feestje! Hiervoor hebben wij op school de feest-commissie, genaamd ABIO. Onder leiding van twee enthousiaste docenten houdt een groep leerlingen – vanaf klas 2 en hoger – zich bezig met het organiseren van de leukste schoolfeesten. Van rodeostieren en superhelden tot stijldanswedstrijden en hoge hakken; voor elke leerling maken wij er een fantastisch feest van!