menu

Mavo, havo of vwo?

In Nederland hebben we verschillende niveaus op de middelbare school. Op Pieter Groen kun je mavo (vmbo theoretische leerweg), havo of vwo volgen. Je kunt hierin niet zelf kiezen, want we houden het advies van je basisschool aan. Maar we hebben wel zogenoemde ‘dakpanklassen’. Dat betekent dat je of in een mavo/havo of havo/vwo klas start in klas 1. Alleen als je vanuit je basisschool een advies met alleen vwo krijgt, start je in een vwo klas.

Die dakpanklassen hebben we omdat het onderwijs op een middelbare school wel een beetje anders is dan op de basisschool en jij zo een jaar de tijd hebt om te kijken op welk niveau jij op je plek bent. Bij je eerste rapport krijg je wel een brief met het voorlopige advies. Als dit in de loop van het jaar nog verandert, hebben we hier aan het eind van klas 1 nog een gesprek over met jou, je ouders en je mentor.

Vakken

15 verschillende vakken in de brugklas, dat klinkt best veel he? Maar dat valt echt heel erg mee want de meeste vakken heb je ook op je basisschool gehad, kijk maar in het schema hieronder. 

Misschien zijn er een paar die je niet herkent, omdat wij ze een andere naam gegeven hebben. Zo heet ‘lichamelijke opvoeding’ op de basisschool ‘gym’ en ‘wiskunde’ is ‘rekenen’. En coaching? Dat heb je nu ook van je leerkracht in groep 8, want dat betekent dat ze helpen met je opdrachten en soms even een op een met je praten.

Er zijn dus eigenlijk maar 5 vakken die nieuw voor je zijn, valt mee toch?

Vak
Op de basisschool
Vak
Op de basisschool
Aardrijkskunde
 
Audiovisuele vorming
 
Drama
Duits
Engels
Geschiedenis
Godsdienst
 
Lichamelijke opvoeding
 
Coaching
Muziek
Nederlands
Pieter Groen Academy
 
Science
Tekenen
Wiskunde
Vak
Op de basisschool
Aardrijkskunde
 
Audiovisuele vorming
 
Drama
Duits
Engels
Geschiedenis
Godsdienst
 
Lichamelijke opvoeding
 
Coaching
Muziek
Nederlands
Pieter Groen Academy
 
Science
Tekenen
Wiskunde

Het lijkt nog zo ver weg; het examen… maar wist je dat we nu al rekening houden met jouw diploma? En vooral eigenlijk met je vervolgstudie? Na Pieter Groen troom jij door naar een mbo, hbo of universiteit. Wij willen graag dat jij goed mogelijk voorbereid bent en een al een beetje ervaren hebt hoe het onderwijs er daar uitziet. Zo krijg je gastlessen van externen, volg je gastlessen op andere locaties, ga je ook aan de slag in projecten en wordt er een beroepenmarkt georganiseerd. In de mavo is er een stageweek maar ook op havo en vwo is er ruimte om alvast mee te lopen op het hbo, de universiteit of bij een bedrijf.  

maatwerk

Huh, … leerlingen die zelf kiezen welke lessen ze volgen? Dat is best raar toch? Maar bij ons niet. Sommige leerlingen volgen namelijk speciale innovatieve trajecten waar jij misschien ook wel aan mee kunt doen.  Trajecten die nu al gestart zijn:

School voor ondernemend leren

In de onderbouw hebben alle leerlingen tenminste 2 projecten: ‘Jij de baas’ in klas 1 en ‘De wereld draait om Katwijk’ in klas 2.

In klas 1 zet jij je in voor een goed doel en ga je met je groepje op zoek naar een manier om het goede doel actief te ondersteunen. In het project ‘De wereld draait om Katwijk’ in jaar 2, maak je kennis met de wereld. Je adopteert met je groepje een land en moet daar informatie over inwinnen en belangrijke kenmerken delen met de andere leerlingen. In de derde klas kan je deelnemen aan de ‘Open school experience’. Het doel van dit project is dat je door middel van ‘design thinking’ maatschappelijk relevante onderwerpen benadert en een oplossing probeert te bedenken. De leerlingen met het beste idee mogen voor een externe jury presenteren en krijgen de kans om het project uit te voeren.

Het doel van ondernemend leren is dat je op een andere manier je kennis en vaardigheden vergroot door middel van de samenwerking met andere leerlingen en andere partijen zoals banken, overheden, politie en goede doelen.

Naast de projecten kun je ook deelnemen aan School voor Ondernemend Leren. Dit is mogelijk wanneer je een goed idee hebt en je jouw ondernemendheid om kan zetten in bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Het maakt hiervoor niet uit of je mavo, havo of vwo doet, als je er maar echt voor wilt gaan!

Flexibel ondernemend leren

Sommige leerlingen nemen ook deel aan het project Roostervrij leren. Dit betekent dat je in overleg met een coach kijkt welke vakken je geheel of gedeeltelijk kan missen en wat je  daarvoor in de plaats kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld een extra vak volgen, of investeren in een vak waar je nog niet zo goed in bent.

Science

Nieuw op Pieter Groen is het vak science. Eigenlijk is dat een combinatie van de vakken scheikunde, natuurkunde, biologie, aardrijkskunde en soms ook een beetje wiskunde. We zien namelijk dat vervolgopleidingen deze vakken ook vaak combineren, dus waarom hebben wij ze dan afzonderlijk van elkaar? Naast de standaard vakken ga je ook aan de slag met het bouwen van een robot en werken met een drone.

En nog een nieuwtje: kortgeleden hebben we het science centre geopend op Pieter Groen! Je krijgt dus les in hiervoor speciaal ontworpen ruimtes. 

Als je op Pieter Groen start, heb je een iPad nodig. De iPad is een vervanging voor een groot aantal boeken, maar er worden ook opdrachten op gemaakt, toetsen op afgenomen en leuke school gerelateerde games op gespeeld. Je rooster vind je ook in een speciale app op de iPad en dus ook of je bijvoorbeeld een keer het eerste uur vrij hebt en nog even heerlijk kan blijven liggen in je bed…

Misschien willen je ouders hier meer lezen over de kosten van de iPad. Dan kunnen ze er hier meer over vinden.

Abio

Natuurlijk houden de leerlingen en docenten van Pieter Groen ook van een feestje! Hiervoor hebben wij op school de feest-commissie, genaamd ABIO. Onder leiding van twee enthousiaste docenten houdt een groep leerlingen – vanaf klas 2 en hoger – zich bezig met het organiseren van de leukste schoolfeesten. Van rodeostieren en superhelden tot stijldanswedstrijden en hoge hakken; voor elke leerling maken wij er een fantastisch feest van!